Over Barbara Szandorowska

Door Karen Segal

Zelfs op de laatste nacht van haar leven, was Barbara Szandorowska vervuld met een gezegende liefde voor God. Ze had Christus 20 jaar eerder in haar leven geaccepteerd, en op 11 september was ze uit eten met een vriend, vol hoop en enthousiasme.

Deze hoop was niet afgenomen vanwege het feit dat de kanker haar had achtervolgd en haar lichaam min of meer gedurende negen jaar had verteerd. In de twee weken voor haar dood, in de vroege morgenuren van 12 september, sprak met veel mensen over haar hoop en haar overtuiging dat God haar van deze ziekte ging genezen.

En op een bepaalde manier, werd ze genezen. Terwijl zij, die uren met haar hadden gebeden voor een doorbraak, rouwend achterblijven, zich afvragen waarom haar lichaam niet werd genezen, verloor Barbara nooit het zicht op de complete kracht en majesteit van Christus.

In die laatste paar maanden van haar leven, zou ze, verzwakt en zoals gewoonlijk met pijn, naar Vancouver Eastside Vineyard komen. Ze zou niettemin deelnemen om God compleet te verheerlijken en te aanbidden, en naderhand, zou ze in het gebedsuur naar voren komen en voor andere mensen bidden die het nodig hadden. Hoewel ze realistisch was over haar intense fysieke pijn, wilde ze nooit dat het haar weghield van haar familie in Christus die ze liefhad.

Op 9 september woonde ze de Vancouver Prayer Watch bijeenkomst bij, waar ze de co÷rdinator was voor onze kerk, en enthousiast updates gaf van Gods werk. Op haar herdenkingsdienst, merkte de dienst doende pastor op, dat Barbara een vrouw was die gewoon niet wilde ophouden, die langer op aarde wilde blijven dan menselijk mogelijk was, om de boodschap van vrijheid van Christus te delen. Dus God, zo zei hij, moest uiteindelijk komen om haar mee naar huis te nemen.

Barbara laat een hele erfenis na. Op haar herdenkingsdienst kwamen er mensen van veel verschillende kerken om een vrouw te eren die zich jarenlang zo open en compleet had gegeven. Misschien wat tastbaarder, ze laat een boek achter dat ze in 1991 schreef.

Ontsnapping Aan De Goeroe vertelt het verhaal van Barbara's spirituele zoektocht gedurende de late zeventiger en vroege tachtiger jaren. Deze zoektocht leidde naar Birma en, meest opmerkelijk, India, waar ze een volgeling van de Hindoe goeroe Sai Baba werd. Sai Baba, die verscheidene miljoenen volgelingen in India en in de wereld zou hebben, claimt de incarnatie van God te zijn. De 'vrede' die Barbara voelde terwijl ze in Sai Baba's ashram was, en de spirituele kracht die ze voelde toen zij daar kwam, maakten dat zij haar leven volledig aan hem overgaf. Korte tijd later, werd ze zich bewust van de omvang van haar vergissing.

Ontsnapping Aan De Goeroe is geschreven in haar ongecompliceerde stijl en is een krachtig getuigenis van haar ervaring met het zicht op een actueel en onmiskenbaar kwaad. Ze meldt in het boek hoe moeilijk het was dit tot uiting te brengen, toen ze terugkeerde naar Noord-Amerika, vanwege het materialistische schild dat de meeste spirituele zaken hier bedekt. Het is een fascinerend verslag. Het was Barbara's wens geweest dat het boek opnieuw zou worden gepubliceerd, zodat een nieuwe generatie lezers, kennis konden krijgen van haar ervaring.

Voor allen die haar kenden, is het prettig om een paar woorden als aandenken aan haar te hebben, vooral voor die van ons in haar kerk, die haar zo aanwezigheid tussen ons, zo diep moeten missen.

Ontsnapping Aan De Goeroe is beschikbaar bij Vancouver Eastside Vineyard. Call (604) 255-4463.